Ferma
Anul 26-Editia 1253Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Undeva în România * Roșia de Izbiceni... un brand... la ea acasă!...Pe malul drept al Oltului, în Câmpia Romanaților, fiecare familie deține cel putin un solar. Majoritatea locuitorilor sunt legumicultori cu peste 500 de ha de spații protejate.În familia Velica, bunicul Mircea, tatăl Mihai și nepotul Toni, toți ingineri în agricultură, detin 3000 metri pătrati de solarii si 25 ha în câmp cu legume, în Compania Horticom Impex SRL înființată din 2009. Mihai cultiva sute de ha cu grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui. Are acces la irigații, irigând cam 40% din culturi. În toamna asta a semănat deja grâu și rapiță, care arată binedatorită ploilor.La 15 km de Izbiceni, la Corabia prietenul său Aurelian lucrează 100 ha cultură mare, grâu, rapița, orz, porumb și floarea soarelui. Si el are irigatii cam pe 50% din suprafață, apa fiind furnizată, ca și la alti fermieri de ANIF cu sprijinul Ministerului Agriculturii. Anul acesta a obținnut 10 tone/ha irigat la porumb. Aurelian are panouri fotovoltaice, baterii si un pivot pentru irigații.Și Mihai va avea până la sfârșitul anului aceleași instalatii. Amândoi speră la un preț de vânzare mai bun la grâu, actualul preț de 80 de bani fiind prea mic. Cei doi au înțeles ca fără subvenții și fonduri europene nu ar fi avut rezultatele de azi.De la o fermă la alta, tot în RomanațiFamilia Cazacu deține în comuna Osica de Jos aproape 1000 de hectare cu cultură mare-a reușit sa semene deja 300 ha cu rapiță, 320 ha cu grâu, 100 ha cu orz și 20 ha cu orzoaică. În primăvară va semăna porumb și floarea soarelui.Ploaie a fost destulă, cam 310 ml/mp. Are utilaje moderne dar mai si închiriază de la o firmä specializată pompe si instalații de irigat. Anul acesta grâul si rapița au avut recolte bune, rapița chiar 4200kg/ha, acoperind pierderile de la culturile de primăvară.Tudor este tatal lui Elvis Cazacu care detine în Dobrosloveni, lângă Caracal o fabrică de mezeluri modernă, preponderent cu carne din România. Acum sunt în pregătire produsele tradiționale pentru sărbătorile de iarnă... de la tobă, piftie țărănească, lebăr, caltaboș , cârnați și... sorici.Acum deține procedee speciale de fierbere și ambalare. A accesat fonduri europene pentru dotări, utilaje și extinderea fabricii de mezeluri. Are 250 de angajați, atat în fabrica, dar și în transportul produselor si în magazinele pe care le dețin.Participă ing. Mihai Velica-fermier com. Izbiceni, jud. Olt Aurelian Cristuinea-fermier Corabia Tudor Cazacu-fermier com. Osica de Jos ing. Viorel Pricoiu-specialist ing. Ramona Pârvu-director producție fabricăTradiții românesti in prepararea cărniiEduard lucrează de peste 25 de ani în industria cărnii. A inceput un bussiness din1996, având acum o unitate de producție în Buftea. Toată carnea folosită este de la ferme din România, foarte apropiate de Buftea, este proaspătă, intrând imediat la procesare.Pe lângă porc, procesează si cane de vită, oaie, pasare, vânat, la Mircea Mäcelaru, brandul firmei. Se folosesc numai ingrediente naturale pe care le cumpara direct din piață de la surse sigure (ceapă, usturoi, legume si condimente BIO). Ține prea mult la calitate, nu crește prețul decât să-siacopere achizitiile. Și-a fidelizat clienții și le multumește celor 170 de angajați, fiind ca o mare familie. Acum are o retea proprie de magazine, un „restaurant din câmp” unde vinde produse clasice, traditionale-mici, cârnati, slanină, salamuri, iar in preajma Sarbatorilor cârnați de casă cu usturoi, sorici, slaninuță fiartă și afumatä si jumări.Participă dr. ing. Eduard Pavel-director Complex BufteaO emisiune de Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc