Ferma
Anul 26-Editia 1229
Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!
Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri
Secretul reușitei
De la glie... în farfurie
Un bucovinean mândru dar foarte priceput și muncitor, inginer de meserie, a vrut să trăiască, cu familia lui, doar cu produse sănătoase, din zona unde locuiește, crescute și procesate după gustul pe care și-l amintește din bucătăria bunicilor.
Împreună cu soția au înființat în 2014 o fermă agricolă cu specific zootehnic.
Au adus bovine din rasa Angus, negre și roșii, din Austria și Germania, după o selecție riguroasă.
Pe parcurs au cumparat tauri de montă cu valoare genetică garantată. Vacile lui sunt crescute liber pe pășune și nu au coarne. Le-a făcut totuși și grajduri, la început unulde 2000 mp, apoi, mărindu-și efectivul, un altul de 5000 mp. Spațiile sunt specializate pe varste-maternitate, tineret, pentru îngrășare și o zonă pentru montă. Fermierul are tot ce-i trebuie, depozite de furaje aproape ecologice, asigurănd animalelor silozuri de lucernă și porumb și fânuri de lucernă.
Produce pe cele 150 de ha de teren necesarul de hrană, iar pe celelalte 150 de ha de pajiști, locuri de pășunat și spații verzi pe care le curăță anual si le reînsămânțează cu mixturi de plante parcelându-le cu garduri electrice-pentru pășunat, pentru adăpat și pentru odihnă.
În zona de adăpat a făcut forări aprobate pentru cele peste 450 de bovine de carne.
S-a extins apoi și cu o fermă de suine din rasa Bazna, la început cu 100 de capete, ajungând acum la peste 500, cu scroafe mari gestante aduse din Harghita cu certificate de origine, crescute în sistem semi-intensiv. Porcii se sacrifică în abatorul propriu când ajung la peste 90 kg.
Tot aici, dar pe alte linii diferite, se sacrifică și bovinele, doar atât cât este necesar pentru măcelărie, carmangerie și pentru făbricuța de mezeluri.
Totul trebuie să fie proaspăt, fără nici un fel de adausuri și se distribuie in magazinele proprii.
Nu face nici un rabat de la calitate, de la iarba pe care o pasc bovinele pâna la preparatele proaspete și afumate cu lemn de cireș si de fag.
Participă: ing. Cosmin Vasile Păstrăv-fermier si investitor, com. Bălăceana, jud. Suceava
ec. Mihai Axinte-șef fermă bovine
ing.Ovidiu Olariu-șef fermă suine
ing. Valentin Horvat-șef fabrică mezeluri
E bine de știut
Păstrarea calității produselor din carne... la prețuri accesibile
Gastronomia românească este la mare preț în unitatea de producție a unui experimentat antreprenor din Buftea. În magazinul de la poarta fabricii se gasesc produse de măcelărie, de carmangerie și preparate si mezeluri fierte și afumate din carne de porc, vită, ovine, pui, curcani, rațe, chiar vânat și pește, toată materia primă fiind achiziționată de la ferme românești, cu avize sanitar-veterinare. Cum în ultimul timp se cresc mai puține animale în țară, el a fost nevoit să ia și pùțină materie primă din țării vecine, refrigerată, niciodată congelată.
Făbricuța de mezeluri are o capacitate de 3 tone pe zi, pe care le distribuie in 10 mici magazine din zonă dar si în București și Ploiești. Oferă si servicii de catering si are si un mic restaurant lângă fabrică, în câmp. Este ajutat de peste 140 de salariați.
Încearcă permanent să mentină prețurile la un nivel accesibil, pentru a-si păstra clienții fideli.
Și-a montat panouri fotovoltaice pentru a face față prețurilor crescute la energie, mai ales pentru spațiile frigorifice. Și-ar dori să obțină carnea de porc dintr-o viitoare fermă de suine.
Participă: Eduard Pavel-manager Companie de procesare a cărnii, Buftea-lfov
O emisiune de Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc